Teamontwikkeling

Met teams bereik je meer dan afzonderlijke leden op individueel niveau zouden kunnen. Daarom is teamontwikkeling een belangrijk onderwerp binnen organisaties. Maar hoe pak je zoiets aan? En hoe zorg je ervoor dat je team beter gaat presteren en effectiever te werk gaat? Allemaal vragen waar we je op deze pagina antwoord op gaan geven. Lees je met ons mee?

Wat is teamontwikkeling?

Teamontwikkeling is het veranderen van een groep door te kijken naar de competenties, eigenschappen, drijfveren, voorkeuren en kwaliteiten van de teamleden. Een goede teamontwikkeling kan inzicht bieden in de drijfveren en talenten van andere leden en de samenwerking tussen collega’s verbeteren. Door elkaar te begrijpen en meer inzicht te krijgen in elkaars doelen zal er een beter functionerend team ontstaan.

Zit iedereen namelijk wel op zijn plek en kunnen ze daar alles laten zien wat ze in hun mars hebben? Zijn de doelstellingen van de afzonderlijke teamleden wel op elkaar afgesteld? Is het team wel genoeg betrokken bij de belangen van de organisatie? Dit zijn vragen waar je tijdens een teamontwikkeling training antwoord op kunt verwachten.

Waarom is teamontwikkeling belangrijk?

Als een team toe is aan extra motivatie of een verbeterslag kan een training van teamontwikkeling uitkomst bieden. Hiermee verbeter je de effectiviteit, kwaliteit en het plezier binnen een groep. Tijdens een workshop voor teamontwikkeling wordt er gekeken naar de kwaliteiten, drijfveren en eigenschappen van afzonderlijke teamleden en hoe deze zich verhouden ten opzichte van andere teamleden.

Daarnaast wordt het tijdens een dergelijke training ook duidelijk hoe teamleden over elkaar en over de organisatie denken. Door elkaar beter te leren begrijpen en eventuele problemen bespreekbaar te maken zal de functionaliteit van een team sterk verbeteren. Bovendien kom je erachter of teamleden gebruik maken van elkaars sterke punten en elkaar aanvullen in plaats van dat ze elkaar tegenwerken.

4 fasen van teamontwikkeling

Elk team dat toe is aan ontwikkeling zal door 4 verschillende fases van teamontwikkeling heen moeten gaan. Hierbij spreken we van de fases forming, storming, norming en performing. Door te kijken naar het moraal en de productiviteit kun je zien in welke fase van teamontwikkeling het team zich bevindt.

Bij elke fase horen bepaalde stappen en een vorm van leidinggeven die de behoeften van het team op dat moment bevredigd. Hieronder behandelen we de verschillende fasen in teamontwikkeling en vertellen we je meer over de behoeften van de groep per fase.

1. Forming

Tijdens de forming fase heeft de groep voornamelijk sturing nodig van een goede leider. Vaak is dit het geval bij een nieuwe groep die met nieuwe mensen een team gaat vormen. In deze fase is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over gedrag en principes binnen het team. Een duidelijke structuur bepalen is in dat geval een slimme keuze.

Daarnaast zullen de teamdoelen gekoppeld moeten worden aan de doelstellingen van de organisatie. Zo weet ieder teamlid waarom ze doen wat ze doen en raken ze gemotiveerd en geïnspireerd. Ook is het verstandig om de trainingsbehoeften van het team in kaart te brengen zodat duidelijk wordt waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling bij medewerkers. Een sturende leiderschapsstijl past hier perfect bij.

2. Storming

In de storming fase komt er verwarring en frustratie naar boven. Tijdens deze fase moet het team om leren gaan met conflicten en ervoor zorgen dat ze dit effectief op kunnen lossen om beter samen te kunnen werken. Het opnieuw bespreken van de teamdoelen, afspraken en taakverdeling is vaak een goede zet om meer duidelijkheid te creëren.

Ook de persoonlijke ontwikkeling van interpersoonlijke- en taakgerichte eigenschappen op individueel niveau moeten in deze fase meer aandacht krijgen. Het ontwikkelen van je team begint hier en zal bepalen in hoeverre het team zich doorontwikkeld.

Uit ook je waardering naar de teamleden voor hun werk en kleine successen, zo houd je ze gemotiveerd en geïnspireerd om hun doelen te behalen. Een coachende leiderschapsstijl past het beste bij deze fase.

3. Norming

Als de norming fase is aangebroken zal je merken dat het team effectief begint samen te werken. Wel nog op een lager pitje dan je zou willen, maar het is een begin. Tijdens de norming fase heeft het team behoeften aan meer ondersteuning aangezien ze de verantwoordelijkheden en het leiderschap moeten gaan delen. Gedeeld leiderschap is een belangrijk factor voor een goed functionerend team.

Er zal gekeken moeten worden naar de drijfveren van afzonderlijke teamleden en hoe je deze het beste op elkaar kunt afstemmen. Elkaar aanvullen is een belangrijk onderdeel van teamontwikkeling en er zal dus aandacht besteed moeten worden aan elkaars gedachten over elkaar en de organisatie. Obstakels moeten uit de weg worden gegaan en/of worden opgelost zodat het teamdoel bereikt kan worden. Een ondersteunende leiderschapsstijl is in deze fase essentieel.

4. Performing

Tijdens de performing fase is het team zeer effectief/productief en is het de kunst om dit vast te blijven houden, en waar mogelijk naar een hoger niveau te tillen. Het is daarom belangrijk om het werk van het team te belonen en waardering uit te spreken over individuele bijdragen aan het team.

Om het team gemotiveerd te houden is het een slimme zet om geboekte resultaten tastbaar te maken en te evalueren. Vervolgens kunnen er hogere standaarden worden nagestreefd en kunnen nieuwe uitdagingen aangepakt worden. Een delegerende leiderschapsstijl sluit in deze fase het beste aan op de behoeften van het team.

Hoe kun je teamontwikkeling bevorderen?

Het ontwikkelen van een team op interpersoonlijke- en taakgerichte competenties is essentieel voor de functionaliteit van een team. Hierbij is het belangrijk dat de teamleden elkaar begrijpen en kennis hebben over elkaars kwaliteiten en eigenschappen. Op deze manier kunnen de talenten van afzonderlijke teamleden effectiever ingezet worden en vullen teamleden elkaar beter aan. Een assessment om talenten te vinden kan wonderen doen.

Om teamontwikkeling te stimuleren of te bevorderen zijn er diverse tools die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in de kwaliteiten van teamleden. De Me.-scan is in dat geval een uitermate handige tool die je op diverse wijze kunt toepassen binnen een organisatie. Hiermee creëer je een duidelijk beeld van het aanwezige menselijk kapitaal binnen een team zodat je de kwaliteiten van afzonderlijke leden optimaal kunt inzetten.

Krijg meer inzicht in de organisatiecultuur die er heerst, kom erachter of alle leden wel op de juiste plek zitten en kom te weten wat de eventuele verborgen talenten en valkuilen van medewerkers zijn. Bovendien kunnen alle leden een persoonlijke overview ontvangen van de Me.-scan waarin zij erachter komen wat hun drijfveren, kwaliteiten en eigenschappen zijn op zowel persoonlijk- als werkvlak.

Hoe kan de Me.-scan teamontwikkeling stimuleren?

Door alle werknemers de Me.-scan in te laten vullen krijg je een totaal inzicht in verschillende aspecten van de organisatie. Je kunt de Me.-scan eenmalig gebruiken of inzetten voor een langdurig teamontwikkelingstraject. Hiervoor kun je de HR-afdeling aanstellen of een externe HR consultant inschakelen. Zij zullen het traject binnen de organisatie leiden aan de hand van de resultaten van de Me.-scan.

Om te mogen en kunnen werken met de Me.-scan zal je minimaal de Me.-masterclass 1 opleiding moeten afronden. Daarnaast is het mogelijk om aanvullende opleidingen te doen om de Me.-scan nog breder in te kunnen zetten en medewerkers nog beter te begeleiden. Voor organisaties die de Me.-scan willen integreren in een lopend traject bieden we diverse technische oplossingen waardoor de integratie snel kan worden doorgevoerd.

Als organisatie kan het verstandig zijn om structureel aandacht te geven aan talent- en teamontwikkeling. Hiervoor is de Me.-scan de uitgelezen methode om dit te bewerkstelligen. Maar merk je dat medewerkers zich niet volledig open durven te stellen aan de trajectleider, bijvoorbeeld de HR-manager? Dan bieden wij een organisatie de keuze om een gekwalificeerde Me.-coach in te schakelen. Hiermee blijft de objectiviteit binnen een organisatie en tijdens het traject gewaarborgd.


Plan jouw online kennismaking!

Maak nu direct een online afspraak via onze Calendly agenda.

Maak kennis met ons aanbod van verschillende masterclasses, opleidingen en producten omtrent talentontwikkeling. Deze formule is ontwikkeld voor zowel individuen en groepen. Ideaal voor jouw organisatie! Ben jij klaar om te ontdekken waar jouw krachten liggen en hoe je deze het best kunt ontwikkelen en inzetten?

Naar agenda

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner