Het gezegde ‘teamwork makes the dream work‘ klinkt je vast bekend in de oren. Maar wat als er binnen een team onenigheden bestaan of de samenwerking niet goed verloopt? In dat geval kan teamcoaching een goede oplossing zijn.
Samenwerken in een team is niet altijd even makkelijk aangezien iedereen anders denkt. Hierdoor kunnen er meningsverschillen ontstaan tussen teamleden waardoor ook de samenwerking minder soepel verloopt. Het is dan belangrijk om hieraan te werken en bepaalde zaken bespreekbaar te maken, dit kan door middel van teamcoaching.
Page Contents
Wat is teamcoaching?
Teamcoaching heeft betrekking tot alles wat maken heeft met het coachen van een team. Het uiteindelijke doel is om de prestaties, samenwerking en onderlinge relaties van een team te verbeteren. De uitkomst hiervan zal een positieve invloed op het ontwikkelingsproces van het team hebben.
Een team coachen is voor een leidinggevende vaak lastiger dan voor een externe teamcoach, aangezien hij/zij nauwer betrokken is bij de groep. Hierdoor kan het zijn dat problemen binnen de groep minder snel opgepikt worden en dat de probleemgevallen aan de oppervlakte blijven.
Waarom is teamcoaching belangrijk?
Als je in teams werkt of leiding geeft aan een team is het belangrijk dat de samenwerking soepel verloopt. Hierdoor zal de werksfeer en de prestaties die het team levert bevorderd worden, hierbij is ook de team samenstelling van groot belang. Bovendien worden er tijdens team coaching allerlei zaken besproken waardoor je meer duidelijkheid krijgt over de problemen, aanwezige kwaliteiten en ideeën van individuen binnen een team.
Wat zijn de verwachte resultaten van teamcoaching?
Een traject van teamcoaching kan mooie resultaten opleveren met betrekking tot de samenwerking binnen een team. Vaak wordt een dergelijk traject aangepast op de groep waarmee gewerkt wordt. Een vast traject zal namelijk wisselvallige resultaten opleveren aangezien niet elk team hetzelfde is. Bij een training teamcoaching worden de volgende resultaten verwacht:
- Verheldering van de doelstellingen;
- Verbetering in communicatie tussen teamleden;
- Verbetering van de samenwerking;
- Een groter onderling vertrouwen;
- Betere onderlinge relaties;
- Een gelukkiger team;
- Betere (door het team verrichte) prestaties.
Dergelijke resultaten kunnen behaald worden door middel van team coaching. Daarnaast kunnen teambuilding activiteiten en het competentie management van team coaching het traject stimuleren.
Hoe ziet een traject van teamcoaching eruit?
Een traject van teamcoaching kan op verschillende manieren verlopen. Zo zijn niet alle trajecten hetzelfde en worden er diverse methodes en tools gebruikt. Met de Me.-scan wordt het traject van teamcoaching sterk bevorderd en is het doel om talentontwikkeling binnen een team te blijven stimuleren. Een team coaching traject met de Me.-scan ziet er als volgt uit.
Allereerst is het belangrijk om de behoeften in kaart te brengen. Is er daadwerkelijk een noodzaak om samen te werken in een team en zo ja, hoeveel personen worden onderdeel van het team? Ook is het essentieel om inzicht te krijgen in de doelen die het team wilt bereiken om vervolgens op de juiste manier aan de slag te gaan.
Zodra de doelen en behoeften in kaart zijn gebracht kan ieder individueel lid van het team de Me.-scan invullen. Hiermee wordt duidelijk wat de eigenschappen, competenties, talenten en valkuilen van individuele teamleden zijn. Vervolgens kun je de resultaten bundelen tot een gezamenlijk teamprofiel. Hieruit kun je als organisatie opmaken welke soort bedrijfscultuur er heerst en of mensen wel op de juiste plek zitten.
Dankzij de inzichten die zijn verkregen door middel van de Me.-scan is het mogelijk om de vervolgstappen van het teamcoaching traject te bepalen. Hierbij is het belangrijk om de manier van begeleiding te bepalen om op een duurzame manier de prestaties van het team te verbeteren.
De manier van begeleiding speelt een belangrijke rol bij een samenwerking binnen een team. Als organisatie heb je de keuze om de taak van begeleiden uit te besteden door een Me.-coach in te schakelen. Dit is handig wanneer je als bedrijf geen tijd hebt om eigen personeel op te leiden.
Echter is het wel een mogelijkheid om eigen personeel op te leiden tot Me.-coach dankzij onze opleidingen en trainingen. Op deze manier wordt de HR-afdeling competent om de Me.-scan op de juiste manier toe te passen. Door extra trainingen en cursussen te volgen kan de Me.-scan steeds breder ingezet worden.
10 tips voor het coachen van een team
Een team coachen kan op verschillende manieren, maar er zijn wel een aantal vuistregels waar je rekening mee dient te houden. Om te voorkomen dat de groep je niet serieus neemt of simpelweg niet meedoet kun je op een aantal zaken letten. Hieronder hebben we 10 tips opgesteld die je kunnen helpen bij het bevorderen van het teamcoachingstraject.
- Teamcoaching draait niet om jou: als teamcoach moet je weten dat het niet om jezelf draait. Jouw doel is om de groep beter te laten functioneren en soms kan dat lastig zijn. Uiteraard heb je ook een ego en wil je leiderschap uitstralen, maar laat die tijdens de teamcoaching even varen want het gaat om het belang van de groep.
- Professionele afstand is essentieel: vanaf de start van het traject zal de groep je erbij willen betrekken en je onderdeel uit laten maken van het team. Je zou denken dat hier niets mee is, maar als teamcoach dien je gepaste professionele afstand te houden. Het is niet de bedoeling dat je vrienden wordt met teamleden, het is de bedoeling dat je ze helpt samenwerken en niemand voortrekt.
- Angst overwinnen voor de groep: iedereen ervaart wel een vorm van angst als ze voor een groep staan, er zou namelijk zomaar iets fout kunnen gaan. Probeer je angst te overwinnen en niet te veel na te denken over eventuele mislukkingen of conflicten. Het belang van de groep staat voorop en je ego zal echt niet schaden door een kleine mislukking.
- Samenwerken is niet altijd een must: als teamcoach wil je een team beter laten functioneren door de samenwerking te verbeteren. Toch zal het wel eens voorkomen dat een groep een andere manier heeft van samenwerken. In dat geval is het belangrijk om dit te respecteren en te roeien met de riemen die je hebt. Bekijk daarom wat er in de samenwerkingsvorm van de groep verbeterd kan worden.
- Houd het eenvoudig maar niet te simpel: de goede punten en slechte punten van een groep kennen veel variabelen. Probeer daarom altijd kritisch te blijven en door te vragen om samen tot oplossingen te komen. Ga niet te snel in op oplossingen die al eerder zijn bedacht, want als deze zouden werken was er geen teamcoaching nodig. Maak het niet moeilijker dan het is, maar kom met simpele oplossingen die het team verder helpt. Dit kan ook bereikt worden middels een goede teamassessment.
- Benader de groep als één geheel: zie elk persoon op individueel niveau als onderdeel van één geheel. Probeer te voorkomen dat een probleem op één persoon wordt afgeschoven in plaats van op de groep als geheel. Iemand kan dan wel een fout maken, maar uiteindelijk is de groep samen verantwoordelijk.
- Loop niet vooruit op de zaken: een goede tip is om altijd in het hier en nu te werken als teamcoach. Loop niet vooruit op de zaken en kijk zeker niet terug naar het verleden. Als er een conflict is of ontstaat binnen een groep, handel dan op dat moment in het ‘nu’. Het heeft geen zin om het potentiële gevolg van een gebeurtenis te voorspellen, hierop pas je namelijk de coaching aan wat niet de bedoeling is.
- Houd je niet vast aan één werkwijze: er zijn ontelbare manieren om een team te coachen. Het kan zijn dat je bepaalde manieren gebruikt die ‘meestal’ voor je werken. Mocht dit bij een specifieke groep niet het geval zijn? Blijf dan niet vasthouden aan die manier totdat het wel lukt, maar durf te variëren om op zoek te gaan naar wat wel werkt.
- Respecteer ieder teamlid: respect voor elkaar is één van de belangrijkste factoren bij teamcoaching. Als teamleden onderling of teamleden richting een coach niet respectvol naar elkaar toe zijn, zal een samenwerking nooit lukken. Probeer geen vooroordelen te veilen over elkaar en leer te luisteren naar elkaar, je kunt er alleen maar wat van opsteken.
- Betrek iedereen bij de groep: in sommige teams zitten personen die liever niet betrokken worden bij de groep. Hier is niets mis mee, aangezien sommige mensen beter zelfstandig kunnen werken. Echter is het wel zo dat als je in een team zit, je wel met elkaar moet kunnen communiceren. Merk je dat er groepsleden op de achtergrond blijven, probeer ze er dan, op een manier waarop zij dat prettig vinden, erbij te betrekken.