DISC analyse

De DISC analyse is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Dr. William Moulton Marston in eind jaren twintig. Hij observeerde mensen en maakten hierin onderscheid tussen mensen met een actieve en passieve houding. Volgens zijn theorie vertonen mensen actief of passief gedrag afhankelijk van hun omgeving, goed gezind of vijandig. Aan de hand van zijn bevindingen leidde dit tot 4 fundamentele temperamenten; dominant, interactief, stabiel en consciëntieus.

Het gedrag van mensen wordt bepaald door een combinatie van de vier fundamentele temperamenten. Echter is er altijd één temperament dat overheerst en bepalend is voor hoe wij ons gedragen en hoe wij bepaalde dingen doen, aldus Dr. William Moulton Marston. Maar wat is precies het doel van de DISC analyse en is het wel zo betrouwbaar?

Hoe werkt de DISC analyse?

De DISC analyse, ook wel DISC methode genoemd, gaat uit van vier fundamentele temperamenten, namelijk dominant, interactief, stabiel en consciëntieus. Eén van deze persoonlijkheden is overheersend aanwezig in ons dagelijks laten en doen en wordt vaak opgevuld door een secundair temperament. Ondanks dat het gedrag van personen bestaat uit een combinatie van alle karakteristieke eigenschappen is er één voor het grootste deel bepalend voor ons gedrag.

Met de DISC analyse probeert men op zoek te gaan naar de kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelingsmogelijkheden van een persoon. Hierbij wordt er gekeken naar de karakteristieke eigenschappen van een persoon die veel kunnen zeggen over het gedrag. Uit de DISC methode test zou moeten blijken welk temperament er overheerst en waarom personen de dingen doen die ze doen.

Door middel van een vragenlijst (op basis van de theorie van Dr. William Moulton Marston) worden de persoonlijke eigenschappen van een persoon in kaart gebracht. Echter denken wij dat dit niet de juiste manier is om achter iemands persoonlijkheidskenmerken te komen. De vragenlijst kan namelijk vaker ingevuld worden waardoor de DISC methode vatbaar is voor manipulatie. Net als bij de MBTI kun je de test net zo vaak invullen totdat je het gewenste resultaat krijgt.

De vier DISC profielen

Na het invullen van de vragenlijst van de DISC analyse test komt er altijd één profiel dominant naar voren (D-, I-, S-, of C-profiel). Volgens de methode zou dit iets moeten zeggen over je persoonlijkheid, kwaliteiten en valkuilen. Maar wat houden de verschillende profielen precies in? Hieronder bespreken we ze in het kort met je.

D-profiel (dominant, direct, daadkrachtig)

Iemand met het D-profiel is volgens de DISC analyse een persoon die graag de touwtjes in handen neemt en zegt waar het op staat. Hij/zij is niet bang om risico’s te nemen en het voortouw te nemen binnen een groep. Ze zijn gedreven, prestatiegericht en werken vaak in een hoog tempo. Het maken van eigen beslissingen is erg belangrijk, maar kunnen soms wat ongeduldig overkomen. Andere mensen kunnen mensen met het D-profiel al snel beschouwen als arrogant en bot.

I-profiel (interactief, invloedrijk, inspirerend)

Volgens de DISC analyse test is een persoon met het I-profiel erg snel enthousiast over de meeste dingen. Ze zijn graag het liefst zoveel mogelijk zelf aan het woord en luisteren nauwelijks naar anderen. Personen met het I-profiel zijn heel goed in het beïnvloeden van andere mensen, maar zijn wel vatbaar voor trends omwille van hun imago. Het zijn impulsieve personen waarbij het tempo hoog ligt en staan altijd open voor nieuwe ideeën. Voor andere mensen kunnen personen met het I-profiel opdringerig en erg aanwezig overkomen aangezien ze moeite hebben met het luisteren naar anderen.

S-profiel (stabiel, support-gevend, sociaal)

Iemand die hoog scoort op het I-profiel is vaak erg attent en heeft een vriendelijke uitstraling. Ze zijn vaak servicegericht en luisteren graag naar wat andere te vertellen hebben. Mensen met een I-profiel observeren en reflecteren, en doen het liefste alles stap voor stap. Plotselinge veranderingen is dan ook iets waar ze niet zozeer als prettig ervaren. Ook het maken van beslissingen stellen ze liever even uit en kunnen ooit te bescheiden zijn waardoor ze zichzelf wegcijferen. Conflictsituaties gaan ze dan ook het liefste uit de weg.

C-profiel (consciëntieus, calculerend, correct)

Personen die in de DISC analyse hoog scoren op het C-profiel zijn vaak erg objectief, kritisch naar zichzelf en zijn gericht op kwaliteit. Het zijn echte denkers, nemen altijd weloverwogen beslissingen, luisteren kritisch en willen eerst iets zien, dan pas geloven. Ze leggen de lat voor zichzelf erg hoog en zullen niet zo snel fouten maken. De valkuil is echter dat ze ooit te perfectionistisch willen zijn en tot in de kleinste details treden.

Waarom krijgt de DISC methode kritiek?

In het verleden is er veel kritiek gegeven op de DISC methode. Wij kunnen ons hier in vinden aangezien het een test is die vatbaar is voor manipulatie. De test kan namelijk zo vaak ingevuld worden tot het gewenste resultaat bereikt wordt.

Dit neemt het objectieve gedeelte van de analyse weg waardoor er vrij weinig met de resultaten gedaan kan worden. In plaats daarvan is het raadzaam om gebruik te maken van de Me.-scan. Het is een scan die jarenlang doorontwikkeld is en gebaseerd is op diverse modellen en theorieën.

Waarom kiezen voor de Me.-scan?

Alles wat je zou kunnen meten met de DISC analyse kan worden gemeten met de Me.-scan. Echter is de Me.-scan niet manipuleerbaar aangezien het niet alleen uitgaat van het cognitieve, maar ook het onbewuste van een persoon. De scan uitslag zal daarom altijd bewuste en onbewuste karaktereigenschappen van een persoon aantonen. Daarbij verkrijg je ook het inzicht in je persoonlijkheidstype, valkuilen, ontwikkelingspotentieel en (verborgen) talenten.

Als organisatie kan het uitvoeren van de Me.-scan enorm veel inzicht vergaren over het aanwezige menselijk kapitaal binnen de organisatie. Zo is de Me.-scan in te zetten als eenmalige zelfreflectie voor de medewerkers, maar ook als langdurig ontwikkelingstraject. Met Me.-scan kom je er achter of alle medewerkers wel op de juiste plek zitten en of hun werkzaamheden energie kosten of juist energie geven.

Ook is het mogelijk om alle individuele scan-profielen te combineren tot één teamprofiel. Hierdoor wordt het mogelijk om in te zien of teams goed zijn samengesteld. Eventueel kan er op basis van de gegevens een andere leiderschapsstijl worden aangehouden waardoor het team beter zal functioneren. Kortom, met de Me.-scan gaan er binnen jouw organisatie nieuwe deuren open en krijg je inzicht in de groeimogelijkheden van medewerkers.


Plan jouw online kennismaking!

Maak nu direct een online afspraak via onze Calendly agenda.

Maak kennis met ons aanbod van verschillende masterclasses, opleidingen en producten omtrent talentontwikkeling. Deze formule is ontwikkeld voor zowel individuen en groepen. Ideaal voor jouw organisatie! Ben jij klaar om te ontdekken waar jouw krachten liggen en hoe je deze het best kunt ontwikkelen en inzetten?

Naar agenda

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner